vegetariánske/vegánske

Vegetariánsky šošovicový hamburger

Prázdniny už síce skončili, ale aj jeseň vie byť teplá, slnečná a príjemná. Mám rada, že nie je tak horúco, vzduch nesie so sebou kus nostalgie, lístie sa začína sfarbovať a rána nesú zo sebou kúsok chladu. A pre mňa je jeseň aj čas, kedy si trošku oddýchnem od neustáleho džemovania, robenia výživ, pretlaku, nakladaných uhoriek. V lete je všetkého hojne, preto sa vždy snažíme si časť úrody uchovať na jeseň a zimu. Je to úžasné a milujem to, ale v lete ste ma mohli veľmi často vidieť v kuchyni ešte o pol noci. Jeseň je už tým obdobím, ktoré prináša väčší pokoj v kuchyni. Aj viac inšpirácie. V lete je to hlavne o šalátoch, kváskovom chlebíku s nátierkou a hŕbou zeleniny a rýchlych jedlách. Na jeseň pre mňa začína aj plánovanie jedálnička a s ním aj možnosť viac tvoriť a variť zase o kúsok lepšie pre mojich doma. A takto vznikol aj tento recept.

Šošovicové hamburgery sú skvelou obmenou bežných mäsových Tieto šošovicové placky sú rýchle, výživné a chuťovo skvelé a grilovaný baklažán sa do tohto hamburgeru dokonale hodí. K tomu som vytvorila fermentovaný smotanový dip. Recept na fermentovaný syr nájdete v mojej kuchárke. Ak ju nemáte alebo chcete použiť náhradu, kúpte kvalitný smotanový syr. Spolu s domácou majonézou je to veľmi svieže a ľahké.

Čo sa týka fermentovanej zeleniny, táá ma pre mňa v hamburgeri osobné čaro. Jej šťavnatosť a mierna kyselkavosť je tým pravým do poriadneho hamburgeru. Takýto hamburger môže byť koniec koncov zdravý, obsahujúci prospešné baktérie. A chuťovo parádny!


Počet porcií: 6 Čas prípravy: 35 minút

Ingrediencie

Šošovicové placky

  • 200 g červenej šošovice
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 vetvička majoránky
  • pár lístkov oregána a senovky
  • 1/2 ČL soli
  • 2 vajíčka
  • 50- 70 g ovsených vločiek
  • 80 g celozrnnej špaldovej múky

Smotanový fermentovaný dresing

  • 5 PL fermentovaný smotanový syr (nájdete v mojej kuchárke) alebo iný z obchodu
  • zmes byliniek
  • 1-3 PL majonézy
  • soľ
  • korenie
  • trošku citrónovej šťavy

Hamburger

  • 6 žemlí
  • 1 baklažán
  • fermentovaná zelenina (cibuľa, kapusta..)
  • syr
  • fermentované uhorky (alebo zavárané)
  • rajčina, šalát

Postup

  1. Šošovicové placky: Šošovicu namočíme večer vopred do vody. Na druhý deň ju prepláchneme a dáme do hrnca variť spolu s novou vodou. Osolíme. Šošovicu varíme 5 minút.
  2. Uvarenú šošovicu scedíme a necháme chvíľku odkvapkať. Vychladnutú šošovicu premiestnime do misy a premiešame ju s nadrobno nasekanou cibuľou, cesnakom, všetkými bylinkami, soľou, múkou, vločkami a vajíčkami. 
  3. Vznikne nám kompaktné cesto, ktoré by malo ísť tvarovať do fašírok. Dosť záleží na tom, koľko vody ostalo v uvarenej šošovici, preto si treba finálnu šošovicovú hmotu doladiť tak, že buď pridáme múku alebo trošku vody.
  4. Z cesta vytvarujte 10-12 fašírok. Fašírky či placky tvarujeme najlepšie tak, že si ruky namočíme do studenej vody. Takto sa nám nebudú placky lepiť. Opekáme na troške oleja z oboch strán pár minút
  5. Fermentovaný dresing: Na dresing zmiešame všetky ingrediencie. Recept na fermentovaný smotanový syr nájdete v mojej kuchárke.
  6. Baklažán: nakrájame ho na plátky, osolíme a necháme vypotiť. Potom na rozhorúčenej panvici s olejom opekáme.
  7. Hamburger si vyskladáme podľa chuti. Na spodok dáme dresing, následne list šalátu, šošovicovú fašírku, plátok syra, plátok baklažánu, fermentované uhorky, rajčinu a fermentovanú cibuľu.

Dobrú chuť!


2 komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *