základné

Tri skvelé domáce pestá

Posledné dni sa poriadne ochladilo. A mňa dážď a chladné počasie prinútilo ostať viac doma a cez obedný spánok mojej mladšej princeznej robiť aj niečo iné, ako pracovať na záhrade. A aj keď by som leto prijala vlastne celý rok, som vďačná, že sa tie ročné obdobia striedajú. Že sú krásne teplé dni, kedy sme stále vonku, ale i chladné zamračené dni, kedy pobudneme viac doma, uvaríme bylinkový čaj, prečítame si spolu knihu alebo si niečo fajn pozrieme. Každé ročné obdobie má niečo do seba a je mi vzácnosťou. Vlastne, ani neviem prečo, ale keď začína jeseň a je až bytostne cítiť vo vzduchu, mám v sebe zvláštny pocit, akési vnútorné chvenie. Taký pocit, ako keď Vás niečo nové čaká, ale neviete čo to je. Pocit bázne, očakávania.. Hm, ani vyjadriť to poriadne neviem. Ten chladnejší vzduch a padajúce lístie mi vždy akosi viac pripomína, že nie sme tu večne, že život plynie a preto ho treba žiť naplno. Lebo život uteká ako voda, nepýtajúc sa nikoho, či už začal žiť, alebo zatiaľ iba prežíva .. Majte krásnu jeseň!

Ja sa na tieto skoré jesenné večery teším. Deti idú skôr spať a nám ostane o kúsok viac času pre seba a aj pre mňa samú, kedy si môžem tvoriť, písať, či skúšať nové recepty. A dnes mám pre Vás úplnú pecku. Až tri skvelé domáce pestá. Pôvodne som chcela spraviť bazalkové, ale to robím odoka a určite ho už poznáte každý. Tak som sa rozhodla pre tri trošku odlišné. Kôprové, zo sušených paradajok a bazalky a nakoniec z pečených kápií. Všetky tri majú super využitie v kuchyni a dodajú Vášmu jedlu origoš chuť. Vlastne tieto pestá vznikli tak trošku s cieľom rýchlo, ale stále chutne navariť. Veď to poznáte … školský rok, deti v škole, škôlke, dlhé nadčasy v práci a domov prichádzame unavení, vyšťavení. O dlhej príprave jedla človek ani vo sne nesníva. A na to sú dobré pestá. Stačí ich pridať k základným surovinám ako cestoviny, zemiaky,ryža, mäso či hrianka a večera je na stole. Skúste niekedy .. verím, že Vám zachutia rovnako ako Vám. Pre teraz pridávam iba recepty na pestá. Ale poctivo pripravujem aj nové recepty, kde ich použijem. Kôprové pesto je dobré v komboške s gnocchi, zemiakmi, lososom, omáčkami či cestovinami. To, so sušených paradajok a bazalky, môžete spokojne pridať napríklad do cestovín, burgerov, polievky a pesto s pečených paprík je dokonalá príloha k hriankam, mäsu a rovnako aj k cestovinám. Možností je snáď nekonečne veľa. Práve toľko, koľko máte vy sami radi 🙂 Dobrú chuť!

P.S. Do pesta som nepridávala parmezán hneď, pesto tak vydrží dlhšie v chladničke. Ak chcete ešte predĺžiť jeho životnosť v chladničke, na vrch pohárika nalejte vrstvu olivového oleja a pohárik poriadne uzavrite. Tesne pred podávaním zmiešajte s nastrúhaným parmezánom.

Kôprové pesto

Ingrediencie

  • 1 zväzok kôpru (môj zväzok mal po odstránení hrubčkích stoniek 40g)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 ČL soli
  • 100ml olivového oleja
  • 3 PL citrónová šťava
  • 1 a pol hrste opražených tekvicových orieškov

 

Postup

  1. Tekvicové semiačka opečieme na panvici do kým začnú praskať.
  2. Do mixéra dáme nakrájaný kôpor, cesnak, soľ a olivový olej a krátko mixujeme.
  3. Pridáme semiačka a citrónovú šťavu a mixujeme do požadovanej hmoty.
  4. podľa potreby môžete pridať  olivový olej.

 

Pesto zo sušených paradajok  a bazalky

Ingrediencie

  • 2 hrste sušených paradajok
  • 100ml olivový olej
  • hrsť bazalkových listov ( možete dať aj menej alebo viac, podľa toho, či chcete, aby v peste bola cítiť aj bazalka alebo iba sušené paradajky)
  • 2 hrste píniových orieškov (ale použiť môžete aj slnečnicové, či tekvicové, najlepšie opražené)
  • trošku soli ( podľa toho aké slané máte sušené paradajky, ja som ich nasolila dosť 🙂 )

 

Postup

  1. Do mixéra dáme všetky ingrediencie a mixujeme až do kým nevznikne nami požadovaná konzistencia. Mne nevadia kúsky sušených paradajok, práve naopak, takže ja som pesto mixovala kratšie.

 

Pesto s pečenej červenej papriky (kápie)

Ingredincie

  • 5 červených paprík alebo kápíi
  • 3 Pl olivový olej
  • soľ, korenie
  • jedna hrst píniových orieškov (ale použiť môžete aj slnečnicové, či tekvicové, najlepšie opražené)
  • 1 väčší strúžik cesnaku

 

Postup

  1. Umyté a usušené papriky prekrojíme napoly, vyberieme stred a jadierka a položíme šupkou hore na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie.
  2. Na 200°C pečieme papriky až do kým nebude šupka hnedo-čierna, čo mi trvalo cca 20-30 minút.  Vyberieme z rúry, dáme do misy, ktorú prikryjeme dvoma utierkami a necháme pár minút spariť.
  3. Papriky následne ošúpeme a nakrájame. Papriky spolu s ostatnými ingredienciami (olivový olej, soľ, korenie, slnečnicové semiačka a cesnak) dáme do mixéra  a krátko mixujeme na hladkú hmotu.
  4. Ja som dala semiačok trošku viac, aby bolo pesto hutnejšie. Ak chcete pesto redšie, dajte iba jednu hrsť  orechov a potom podľa potreby pridajte.

 

 

3 komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *