kávička s ...

… The Story of a Cake

The Story of a Cake

… skvelou foodblogerkou Martou Marčákovou  … o jej blogu  The Story of a Cake, projektoch, fotení, pečení a cestovaní …

     1.Martuška, tvoj blog The Story of a Cake  je, no musím sa priznať, mojou srdcovkou. Vedela by som sa na tvoje fotky pozerať celé hodiny. Máš  milé príbehy a recepty sú vždy zaručene dobré. Ako si sa dostala k myšlienke založiť si svoj foodblog?

Blog som začala písať koncom roka 2014…Vyštudovala som právo a čítanie, písanie ma vždy bavilo najviac zo všetkého a to je tiež dosť podstatná časť blogovania… No a v tomto čase ma tiež viac začalo baviť pečenie, varenie a s manželom sme si v tomto období kúpili našu prvú zrkadlovku, keďže radi cestujeme a chceli sme mať pekné fotky 🙂 A tak som začala trénovať fotenie na mojich kuchárskych výtvoroch…

Keď si pozriete prvé recepty na blogu, pochopíte, že som naozaj nevedela ani fotiť a ešte veľmi ani piecť:) (Smiech:))

    2.Máš naozaj krásne fotky, ktoré sú dotiahnuté do malých detailov. Kde chodíš na  tieto krásne veci ( taniere, lyžicky a iné)?

Ďakujem:) Niektoré veci sú od rodiny, známych, kamarátov…Iné som zase objavila kdesi na burzách…Mám toho dosť, ale ešte by som rada rozšírila moju zbierku vintage príborov a starých plechov, či foriem na pečenie…

     3.Sleduješ iných foodblogerov, hlavne tých slovenských?  Poznáte sa medzi sebou? A možno trošku osobná otázka, ale máš svoj obľúbený foodblog?

Pravidelne sledovať ani veľmi nemám čas…Skôr keď s niekým spolupracujem, tak sme v kontakte a vieme skôr, čo kto robí a navzájom sa podporujeme. Momentálne máme s partičkou spriaznených foodblogerov rozbehnutý projekt Fit s blogermi ( na IG a FB #fitsblogermi) a budeme spoločne každý mesiac prinášať rôzne tematické recepty, ktoré nájdete pod týmto hashtagom alebo iným, podľa témy. Ak mám povedať jeden blog ktorý je pre mňa top, tak zrejme je to blog LaPetit…Fotky sú vždy dokonalé, jednotný štýl. Chutné recepty…Z autorky cítiť, že jedlo, o ktorom píše, je naozaj jej vášeň. Tento blog možno tiež predurčil moje fooblogerské smerovanie, nakoľko som osobne na blogu nechcela len zdieľať rýchle 5 minutové recepty, nafotené mobilom tesne pred odchodom do práce, ale robiť  kvalitné fotografie a prinášať príbehy, ktoré sa točia okolo jedla a každý v mojich článkom môže nájsť kúsok samého seba 🙂 No len ja som to nasmerovala na dezerty, keďže v pečení som sa cítila mierne istejšia.

     4.Čo ťa najviac napĺňa a baví na blogovaní a v čom spočíva podľa Teba tajomstvo úspešného blogovania? 

Tak ako som napísala už vyššie, ako právnička nemám problém s písaním textov, ale možno pri blogových príspevkoch mám pocit väčšieho kreatívneho rozletu a vybláznenia…Píšem, čo chcem a čo mi práve behá mysľou…A vždy to súvisí s nejakou sladkou dobrotou, ktorú som doma napiekla (väčšinou prvý, druhý krát..lebo ja som dosť experimentátor a pečiem rada stále nové veci) buď pre nás dvoch, pre rodinu, kamarátov alebo len tak do práce na raňajky:). A najviac ma asi baví časť, keď môžem dezert fotiť  a stajlovať, teda vytvoriť okolo koláča/torty určitý mood, atmosféru… buď pomocou rôznych dekorácii alebo sa zahrám na modelku na ruky:) Smiech…lebo podľa mňa, keď je na fotkách aj ľudský element, posúva to celú food fotografiu  do vyššieho levelu…Inak, presne tomuto, teda food fotke a stajlingu sa chceme s Maťkou z blogu Stvory z kuchyne venovať na našich workshopoch. Prvý štartuje už 23.04.2016 a prihlásiť sa môžete na stránke www.pribehyzkuchyne.sk.

     5.Všimla som si, že rada cestuješ. Ktorá krajina a kuchyňa je tvojou obľúbenou ? 

Jednoznačne ázijská kuchyňa a Ázia ako cestovateľský cieľ. Zatiaľ som bola len v Japonsku, Thajsku, Kambodži, v Číne…Ale chystám sa na Filipíny a určite raz aj do Vietnamu a Indonézie a hádam raz aj do Indie. A thajské pad thai by som mohla jesť na raňajky, na obed a na večeru. Alebo ideálne na raňajky thajskú mango sticky rice, na obed pad thai a na večeru indické kari. To by bol ideálny foodie deň

     6.A kam by si sa ešte chcela ísť pozrieť?

Tak najbližšie tie Filipíny, určite bude aj cestovateľský príspevok na blogu_ A spomínaný Vietnam, Indonézia, možno ešte Austrália, Kuba a západ USA nemám ešte celý pochodený…

     7.Keď varíš či pečieš, pociťuješ aj určitý druh adrenalínu? Aká príprava jedla či koláču ťa dokáže najviac vyviesť z miery, že sa bojíš ako to zase dopadne? Ja mám napríklad tento pocit pri pečení štrúdle, keď až do upečenia si nie som istá ako bude vyzerať a chutiť a stále dúmam, aby tam nebolo príliš náplne či aby nebola zase suchá, neotvorila sa mi a podobne:).  

Skoro pri všetkom, lebo často to robím prvýkrát:) Ale ako si dokážem vypočítať koláč do okrúhlej formy, tak neznášam pečenie koláčov na plech :DD A zvláštny vzťah mám s kysnutým cestom…Niekedy sme naj kamoši, inokedy ma poriadne zradí:D A veľa receptov s kysnutým ani nepridávam, lebo mám pocit, že toto je sféra iných machrov:) Celkovo klasické, tradičné koláče na mojom blogu veľmi nenájdete.

     8.Aké sú tvoje tri ingrediencie bez ktorých si nevieš predstaviť život v kuchyni? 

Asi ma teraz moji fitkolegovci zabijú ..aaale maslo, olej a čokoláda 😀 Tak ale ty si to vieš predstaviť aj bez nich?:D

     9.Kde najradšej nakupuješ potraviny, zeleninu a ovocie? Máš svoje obľúbené miesta kam chodíš nakupovať ?

Pokiaľ nemám čas, nakupujem klasicky v supermarketoch…Neopovrhujem nimi, ale zase sú isté druhy potravín, ktoré mám radšej domáce, či z nejakého farmárskeho obchodu…A už ma pomaly prechádza aj boom bio obchodov. Ak sa inak nedá a potrebujem niečo spešl, napríklad mandľové maslo, tahini, kokosové mlieko, zavítam aj tak, ale už ma prešla chuť nakupovať predražené potraviny, ktoré si viem zohnať aj inak.

     10.Stala sa ti už niekedy v kuchyni aj nejaká katastrofa?  Keďže tvoje fotky pôsobia veľmi pokojným a pohodovým dojmom:).

Pravidelne:). Nebudem to tu radšej ani rozpisovať:). Ale vždy, keď mi niečo nevyjde, poviem si, že kto nič nerobí(neskúša), nič nebude vedieť …A potom sa dám dokopy, upravím recept alebo ho radšej upečiem nanovo…O tom je život foodblogera, ktorý nie je vždy profi cukrár, pekár ani kuchár…

     11.Aké sú tvoje triky či rady pri foodstylingu a fotení jedla? Čo je pri fotení jedla podľa Teba najdôležitejšie? 

Triky vám prezradím na našom workshope :). Ale nie, jednoducho povedané, snažím sa vytvárať fotky, z ktorých cítiť určitú atmosféru, fotky s ľudským prvkom, pracovať so svetlom, tieňmi, kombinovať správne farby, vzory a všetko podčiarkovať použitím správnych doplnkov (napríklad  staré vidličky z burzy, starý drevený stôl a starodávna váza navodia perfektný dojem, že človek býva v chalúpke na vidieku a pritom môže fotiť niekde v byte v Ružinove:)

     12.Je niečo čo by si naozaj nezjedla alebo jedlo, ktoré nemáš rada?

Ja zjem naozaj všetko! Ale je veľa jedál, ktoré nemám rada alebo mám predsudky…Nemám rada varené vajcia, nie je mi veľmi sympatické jedenie syra v črievku a mäso tiež radšej sporadicky…Občas dostanem príšernú chuť na údený syr, salámu alebo slaninu…Ale potom ma to prejde a snažím sa jesť viac menej zdravo…Ale na druhej strane, nechcem byť otrokom superzdravej stravy…podľa mňa je fajn, dopriať si v našom krátkom živote aj štrúdľu, smotanovú tortu, či fazuľovú polievku s klobásou alebo zájsť s kamošmi na burger. Hlavné je asi stravovať sa vyvážene. 

        13.Si jeden z najväčších slovenských foodblogerkých talentov. Aké sú tvoje plány do budúcna čo sa týka varenia, pečenia či fotenia? Chcela by si sa tomu venovať naplno? 

Ďakujem! To by ma v dnešnej dobe a na Slovensku neuživilo:). Ale rada by som popri mojej práci, ak to časovo budem zvládať, rozbehla ďalšie food projekty…Zatiaľ sa teším zo spoluprác s Katkou Kaššovou z blogu Baking Moments, moja srdcovka Príbehy z kuchyne a kopec iných menších spoluprác…Za všetky som veľmi vďačná a každá jedna ma niečo naučila.

 

Ďakujem Marte za rozhovor a prajem jej veľa úspechov a pohodového, veselého a kreatívneho varenia a pečenia. A nech to, čo robí, stále robí s láskou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *