základné

Sušené paradajky

Máte radi sušené paradajky? Ja ich milujem!! Hlavne v cestovinách je to moja najčastejšia a najobľúbenejšia ingrediencia. Ale v obchode je veľa nekvalitných sušených paradajok a tie kvalitné sú zase drahé. Preto, už druhý rok si paradajky suším doma, sama, pekne na slniečku a keď už nie je tak slnečno, v rúre. Ale musím povedať, že tie sušené na slnku sú bezkonkurenčné. Takže stačí si počkať na krásne slnečné počasie, nakrájať a nasoliť paradajky a viac netreba. Vlastne sušenie paradajok nie je žiadna robota. Sušenie na letnom slnku trvá cca 3-4 dni. Vždy večer ich schovám dovnútra, aby vďaka rose nezvlhli a ráno ich znova vytiahnem na slniečko.  Nebojte sa paradajky poriadne nasoliť, to je základ. Solím z oboch strán a paradajky raz za deň ich pootáčam, aby sa poriadne vysušili z každej strany. Usušené paradajky niekto namáča do oleja. Ja to nerobím, príde mi to škoda oleja a raz sa mi paradajky takto už pokazili. ALe poznám ľudí, ktorí si ich dávajú do oleja a tak im to chutí.  Ja sušené paradajky iba uzavriem do väčšieho zaváraninového pohára alebo dobre tesniacej nádoby a dám do spodnej časti chladničky. Paradajky môžete nechať aj v špajzi.

Je to celkom jednoduché však? Tak sa pridajte ku mne a usušte si svoje domáce paradajky a po celý rok si ich môžete vychutnávať 🙂 !

 

Ingrediencie

  • paradajky (menšie – stredné, menej vodnaté)
  • morská soľ

Postup

  1. Paradajky si umyjeme a poriadne osušíme.
  2. Osušené paradajky si krájame na kolieska cca 4-7mm hrubé.
  3. Na plech alebo tácku vystlanú papierom na pečenie si poukladáme nakrájané paradajky a poriadne posolíme. Soľou nešetríme, je dobré, aby boli paradajky celé posolené.
  4. Otočíme paradajky a posolíme ich aj z druhej strany.
  5. Dáme na slnko a sušíme.
  6. Doba sušenia závisí od slnečného počasia. Ak je leto, teplo a slnečno, paradajky dajte na celý deň von na slnko, Večer ich dajte do vnútra, aby vplyvom rosy nezvlhli. Paradajky raz za deň otočte na druhú stranu. Takto sušíme paradajky na slnku cca 3-4 dni, do kým nie sú úplne suché. Nemusia byť tvrdé. Stačí, ak nie sú vlhké, ke´d ich chytíte do ruky.
  7. Keď sú paradajky dôkladne vysušené, necháme ich úplne vychladnúť pri izbovej teplote. Až potom ich dávame do skladovacích nádob. Sušené paradajky skladujeme v suchej a tmavej miestnosti. Uschovávame vo vzduchotesnej nádobe. Ja ich mam v chladničke v úplne spodnom šuflíku a tak mi bez problémov vydržali dlhšie ako rok.

Ak vonku už nie je tak slnečno, môžete paradajky sušiť aj doma pri polootvorenej rúre na cca 55°C. Doba sušenia cca 6-8 hodín. Treba pozerať, aby sa dobre vysušili a raz za dve hodiny ich otočiť. V sušičke ich sušíme na podobnej teplote.

Ak počasie nevyjde ako si prajame, paradajky môžeme dosušiť aj v trúbe. Mne sa to stalo naposledy. 3 dni sa mi sušili na slniečku a posledného pol dňa bolo škaredo a tak som ich cca 1 hodinu sušila v trúbe.

1.deň sušenia – čerstvo pokrájané paradajky
1. deň sušenia – čerstvo nakrájaníé paradajky

 

2.deň sušenia

 

3.deň sušenia
4. deň – správen usušené paradajky

 

One Comment

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *