kefír/fermentácia,  koláčiky/dezerty/muffiny

Ovocný koláč

Prinášam Vám recept na ten najjednoduchší a náš veľmi obľúbený, letný koláč. Vo vnútri nájdete ovocie a jeho 5 minútovú prípravu zvládnu aj deti. Máme ho doma veľmi radi, je to náš letný favorit. Koláčik je šťavnatý, to nám na tom chutí. A pridávam do neho náš milovaný kefír.

Ovocie môžete použiť akékoľvek. Výborné sú čučoriedky, ríbezle, maliny či marhule. Dajte si len pozor na príliš „vodnaté ovocie“ ako jahody, aby ste nemali s koláča kašu. Koláčik je dobrý aj vychladnutý ale rovnako aj teplý, s kopčekom kyslej smotany trebárs. My ho vyjedáme lyžicami aj rovno z formy.

Tak veselo do prípravy a dobrú chuť.


Čas prípravy: 5 min.+30 min. pečenie

Veľkosť formy: okrúhla cca 24 cm, obdĺžniková cca 19×29 cm

Ingrediencie

  • 200 g kefíru
  • 100 g pomletých (rozmixovaných) ovsených vločiek
  • 70 g špaldovej celozrnnej múky (alebo hladkej múky, bublanina bude ešte o kúsok jemnejšia)
  • 60-80 g cukru
  • 70 g repkového oleja
  • 2 vajíčka
  • 1 ČL vínneho kameňa
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • štipka soli
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 200 g ľubovoľného ovocia

Postup

  1. FERMENTOVANÁ VERZIA: Večer (do 24 hodín vopred) zmiešame v mise kefír, rozmixované ovsené vločky a celozrnnú múku. Prikryjeme a necháme 12-24 hodín fermentovať. Po tejto dobre pridáme k fermentovanej zmesi všetky ostatné ingrediencie a zamiešame len toľko, aby vznikla jednotná hmota. Dajme si pozor, aby sa cesto príliš nemiešalo. Zmes prelejeme do formy, na vrch poukladáme ovocie a pečieme na 180 °C cca 30-35 minút.
  2. KLASICKÁ VERZIA: Rúru zapneme na 180 °C. V Mise si zmiešame všetky ingrediencie a ľahko a krátko zamiešame. Je dôležité cesto „nepremiešať“, ale iba zľahka zamiešať, aby sa všetky ingrediencie spojili. Premiestnime do formy, pridáme ovocie a pečieme cca 30-35 minút .

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *