základné

Marhuľové chutney

Leto sa nesie v znamení grilovačiek a dlhých večerov. My máme najradšej večery, keď si len tak sadneme na terasu, nalejeme pohár dobrého suchého vínka a nakrájame nejaký tvrdý syr. Ja mám najradšej ovčie alebo kozie syry, Miško si dopraje aj iné. A to, čo nám ku grilovačkám alebo k syrom veľmi chutí sú práve sladko-slano-korenisté „džemy“, inak chutney alebo po slovensky čatní. Úžasne dochutí grilované mäso, ryby a ja ho najviac milujem zo syrmi.

So všetkých čatní, čo som sama robila alebo chutnala, je určite toto marhuľové najlepšie. Marhule s jemným podtónom vína, chilli, bazalky a koriandru. Dokonalá kombinácia a vzácny súzvuk chutí. Do tohto čatni sa zamilujete. Ja si ho dávam aj na kúsok celozrnného kváskového chlebíka, spolu s peccorinom.

Tento recept vznikol v spolupráci s Dr.Oetker a ich želírovaciou výzvou. Trošku som váhala či do toho ísť. Ale potom som medzi ich produktami uvidela prírodný citrusový pektín. Je získaný výlučne z citrusového ovocia. Nie je tam pridávaný žiadny cukor ani žiadna chémia. Pre mňa je to jeden z produktov, ktoré som chcela už dávnejšie vyskúšať. Ešte minulý rok som zahliadla prírodný citrusový pektín u Kitchennette na jej eshope. Citrusový pektín slúži na zahustenie džemov bez toho, aby sa ovocie dlho varilo a stratilo tak všetky cenné vitamíny a látky a je super aj v tom, že môžete použiť podstatne menej cukru a džem bude hustý. Ja som používala na tento účel agar agar, želatínu z morských rias. Ale bolo fajn vyskúšať aj pektín s citrusových plodov. Nejde naozaj o nič syntetické a umelé. S týmto pektínom Vám stačí variť džem naozaj iba pár minút na nízkej teplote a použiť podstatne menej cukru. A to už stojí za vyskúšanie, nie?

Čo sa týka čatní, pridávam trošku vína, ktoré sa ale vyparí, ostane iba jemný podtón zaujímavej chuti. Z korenín mi k marhuliam najviac sedí koriander, bazalka, kmín. A keďže deti čatni nejedia, pridávam aj trošku chilli. Vtedy Je čatni dokonalo sladko-korenisté.

Čatní netreba v pohárikoch zavárať. Horúcu zmes stačí naliať do zaváraninových pohárikov, rýchlo zavrieť, otočiť víčkom dole a nechať tak vychladnúť na linke. Čatní tak vydrží dlhé mesiace. A vy ho môžete podarovať, ako jedlý darček bude výnimočný.


Ingrediencie

  • 800 g zrelých mäkkých marhúľ
  • 2 PL prepusteného masla alebo obyčajného masla
  • 1 červená cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL kmínu
  • 1 ČL koriandru
  • 1/2 ČL hrubozrnnej soli
  • 3 lístky bazalky
  • chilli podľa chuti
  • 100 ml umeooctu alebo jablčného octu
  • 100 ml suchého bieleho vína
  • 1 PL pektínu Dr.Oetker
  • 200 g cukru

Postup

  1. Marhule pokrájame na drobné kúsky.
  2. V širokom hrnci alebo na panvici na masle osmažíme nakrájanú cibuľu a cesnak.
  3. V maždiari rozdrvíme kmín, koriander, chilli, soľ a bazalku pokrájame nadrobno. Všetky bylinky a koreniny pridáme k restovanej cibuli a necháme prevoňať.
  4. Pridáme na malé kúsky nakrájané marhule, víno, umeocot a dusíme 5 minút.
  5. Zatiaľ v troške cukru zamiešame jednu lyžicu pektínu. Pridáme k marhuliam, premiešame. Pridáme zvyšný cukor, necháme rozpustiť a stiahneme z ohňa.
  6. Ešte horúce nalejeme do zaváraninových pohárikov, zavrieme a otočíme víčkom dole. Necháme úplne vychladnúť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *