základné

Klíčky

Klíčky. Sú tu od nepamäti. Ľudia si od nepamäti klíčili, namáčali. Ich kuchyne boli plné života. Polotovary neexistovali. Ani letná zelenina v zime, ako je tomu dnes. ľudia mali svoje múdrosti. Klíčili, kváskovali, fermentovali. A tak dodávali svojmu telu potrebné živiny pre, častokrát tvrdý, život. Boli múdri. Aj keď nemali vysoké školy, google, internet a desiatky kurzov varenia, výživy.. Boli múdri a my sa máme od nich čo učiť.  Áno, my máme veľa poznatkov, ktoré naši starí rodičia nemali. A tak máme výhodu v tom, že ku  vzácnym poznatkom môžeme pridať múdrosť starých generácií. Nie ju obísť, nie ju vylúčiť, ale tieto vzácne skúsenosti starších pridať k novým poznatkom. Takto to vnímam ja. A klíčenie je jeden z tých procesov kuchyni, ktorý prináša život. Život do kuchyne. A patrí do nej.

Klíčky a celkovo klíčenie semienok sme si doma veľmi obľúbili. Pocit, keď si dokážeme doma niečo vypestovať alebo vyrobiť je naozaj na nezaplatenie. Vidieť každý deň, ako z úplného malinkého semiačka vzniká nová rastlina je úplne úžasné a mňa to vždy napĺňa úžasom, aká je príroda dokonalá. Okrem tohto sú klíčky veľmi kvalitným a dobrým zdrojom všetkých možných látok pre náš organizmus. Hotová zlatá baňa zdravia! A pritom ich pestovanie je veľmi jednoduché a po dodržaní pár  pravidiel to zvládne každý ľavou zadnou. Stačí byť iba pár dni doma a denne vám starostlivosť o ne zaberie tak minútu vášho času. Iba toľko. A nájdete čerstvosť na vašich tanieroch. História konzumovania klíčkov siaha inak zhruba do tretieho tisícročia pred Kristom a medzi ich najväčších konzumentov patria, tak ako i v minulosti, obyvatelia Ázie. Rovnako vraj klíčili námorníci, ktorí nemali pri sebe veľa jedla a takto dopĺňali potrebné živiny.

Na Instagrame som so svojimi sledovateľmi klíčila viaceré semienka. Všetky videa som uložila na svojom profile. Rovnako na mojom profile nájdete aj uložené otázky a odpovede ohľadom klíčenia, ktoré by Vám mohli pomôcť pri klíčení. Vo svojej knihe Medzi jedlom a láskou tiež spomínam klíčenie a jeho základy, 

 

A ako, prečo a na čo klíčiť? Tak poďme sa na to pozrieť!

Prečo pestovať a jesť klíčky?

  • v klíčkoch je niekoľkonásobne viac enzýmov, minerálov, vitamínov a bielkovín, ako v dospelej zelenine
  • pri klíčení totiž nastávajú enzymatické procesy a bunkové reakcie, ktoré majú za následok vznik rôznych telu prospešných látok
  • sú jednou z najplnohodnotnejších a najvýživnejších potravín na svete
  • jedna hrsť klíčkov obsahuje veľké množstvo energie, vitamínov, bielkovín, minerálov ako vápnika, fosforu, železa, horčíka. Z vitamínov obsahujú najmä provitamín A, vitamíny skupiny B, biotín, vitamín E, K a niacín. Všetky tieto látky a ďalšie enzýmy sú potrebné pre rast novej rastliny, keď rastlina vyrastie, obsahuje týchto látok logicky menej. Preto sú klíčky najzdravšou etapou vývinu rastliny
  • sú rovnako zdrojom vlákniny a pomáhajú zvyšovať imunitu
  • niektoré z látok, ktoré klíčky obsahujú, dokonca premieňajú cukor na vitamín C. Škrob sa štiepi na fruktózu a glukózu, bielkoviny na voľné aminokyseliny a nasýtené tuky na voľné mastné kyseliny
  • klíčky sú bohaté na antioxidanty, ochranné chemické látky
  • klíčky reďkovky v sebe skrývajú minerálne látky navyše – draslík a zinok
  • klíčky brokolice dokonca substanciu chemickej sulfo skupiny zvanú sulforaphane, ktorá pomáha prevencii rakoviny. Enzýmy v nich obsiahnuté podporujú trávenie, pomáhajú pri ochoreniach nervového systému
  • ak máte semienka z ekologického hospodárstva, vyhnete sa ja veľkému množstvu postrekov a pesticídov, ktoré sa v dospelej zelenine často nachádzajú
  • uhlíková stopa je minimálna, pretože si všetko vypestujete sami doma
  • máte prehľad o tom, ako klíčky rastú a máte kontrolu nad celým procesom
  • a čo je krásne, klíčkovanie neničia našu prírodu.

Rada by som poznamenala, že všetky tie zdravotné benefity uvidíte, až vtedy, ak celá Vaša životospráva a stravovanie bude vyvážené a zdravé. Ak budete tlačiť pizzu a samé spracované potraviny a k tomu si dáte aj plnú misku klíčkov, zmenu nezbadáte. Ide o celostný pohľad na stravu. Klíčky vedia priniesť kvalitu k vášmu zdraviu, ruka v ruke so správnym stravovaním.

 

Ako konzumujeme klíčky?

Klíčky používame takmer všade. K raňajkám, obedom či večeriam. Úžasné sú na chlieb a nátierky, do plnených tortill, na krémové polievky, k mäsu, ku šalátom a takmer ku všetkým jedlám. Deti ich jedia aj samé. Sú takým stálym „členom“ našej kuchyne, hlavne v zime, kedy je príjem zeleniny a ovocia o niečo chudobnejší.

 

Čo ku klíčeniu potrebujeme?

Klíčky sú veľmi nenáročné na pomôcky. Ak rozdelíme semienka na dve veľké skupiny, potom nám na ich klíčenie postačí buď miska s vatou alebo so sitkom alebo zavaraninový pohár. Namiesto zavaraninového pohára si môžete kúpiť aj špecialny pohár na klíčenie. Ja mám trojposchodovú misku na klíčenie na bežné semienka a na tie, čo vytvárajú gél mám sitko s obyčajným tanierom. Na internete nájdete veľa naklíčovacích misiek a tanierov, ktorí sú skvelí pomocníci.

V prvom rade potrebujete kvalitné semienka a vodu. Určite odporúčam semienka v bio kvalite. Vyhnete sa tak všetkým pesticídom, chemií a postrekom a rovnako aj možným zdrojom nákazy. (salmonelóza,e-colli a iné..). Bio kvalita je u semienok veľmi dôležitá. Ja mám najradšej semienka od Sonnentor a bio semienka na klíčenie ma aj skvelá slovenská stránka Sproutme.

 

Aké semienka nakličujeme, ako delíme klíčky a ako ich nakličujeme?

Tu by som rada poznamenala, že delení semienok je viac. Mne príde toto delenie veľmi prehľadné a praktické. Bude pre Vás jednoduchšie zadeliť si, kam ktoré semienka idú a ako sa klíčia. Potom už to ide takmer samo.

  1. Prvou skupinou sú klíčky, ktoré sa klíčia v poháre, zaváraninovom alebo špeciálnom naklíčovacom pohári (v pohári sú klíčky, v ňom zalievame klíčky a cedíme), v mojom prípade v trojposchodovej naklíčovacej miske. Ale rovnako aj tieto semienka môžete nakličovať na sitku s miskou. Tieto semienka sú veľmi nenáročné na prostredie v ktorom klíči, takže použiť môžete pohár, sitko alebo misku. Je to takmer jedno. Patria sem všetky strukoviny (cícer, fazuľa, hrášok, šošovica…), obilniny (pohánka, špalda, jačmeň, pšenica…) a semienka (alfaalfa, reďkovka, ďatelina, brokolica, senovka..).  Najprv ich podľa návodu zalejeme na pár hodín vodou. Každé semienka má inú dobu namáčania. na obale semienok na klíčenie je zväčša vždy napísané, aká je odporúčaná doba prvotného namočenia a následne aj doba samotného klíčenia v pohári. Takže zväčša ich na pár hodín namočíme do vody, aby sa „prebudili“. Potom ich poriadne preplácheneme, zlejeme,vysypeme do pohára a necháme klíčiť. Stačí ich ráno a večer zaliať, aby nabrali novú vodu a klíčili a hneď potom zliať, aby vo vode klíčky nehnili. Zaberie to minútku vášho času.  Takto ich každé ráno a každý večer zalejeme a zlejeme a pohár necháme otočený tak, aby prebytočná voda ešte odtekala a klíčky nám nehnili. A už len čakať, kým začnú rásť. Doba klíčenia je u každého druhu semienka individuálna, no zväčša sa počíta s dobou 4-6 dní.
  2. Potom máme semienka, ktoré okolo seba vytvárajú gél a musia byť rozprestrené na sitku alebo na vate (niekto klíči aj na hline, ja som to ešte neskúšala). Sú to hlavne rukola, bazalka, žerucha, chia či ľanové semiačka. Vytvoria okolo seba gél a na ich správne klíčenie je potrebné, aby boli v miske s vatou alebo v miske so sitkom. Ja mám špeciálne rovné sitko na klíčky a môj obyčajný hlboký tanier. Výhodou sitka je, že tieto semienka môžete konzumovať aj s korienkami. Najprv sa namočia na chvíľku dobu do vody. Táto doba je spravidla kratšia, ako pri strukovinách, stačí im väčšinou pár minút.  Potom ich zlejeme, prepláchneme a jemne nožíkom rozprestrieme na sitko. A už s nimi nehýbeme. Na prvé dva dni ich prikryjeme tanierom, aby boli v tme a vlhku. Potom, keď vidíme odspodu malé korenienky, hornú misku odstránime. A ako inak, každé ráno a večer klíčky zavlažíme vodou, buď pokropíme poriadne klíčky zvrchu alebo nalejeme do misky trošku vody, aby si ju korienky samé čerpali. Túto vodu meníme ráno a večer. A už len vyčkáme, kým pekne narastú a budú pripravené na našu konzumáciu, čo tiež trvá cca 4-7 dní.

Aby sme si to zhrnuli.

  • Semienka potrebujú na klíčenie svoje prostredie a priestor.
  • použiť môžeme naklíčovací alebo zaváraninový pohár (ja mám trojposchodovú misku na klíčky, ktoré netvoria gél
  • sitko s miskou, naklíčovacia miska alebo miska z vatou (pre semienka, ktoré tvoria gél)
  • Na začiatok sa vždy semienka na určitú dobu namočia do vody, aby sa aktivovali, potom putujú do svojich nádob
  • Semienka potrebujú ráno a večer dostať vodu, aby mohli rásť. Vždy treba vodu scediť, aby nezačali klíčky hniť.

 

Ako klíčky uskladňovať?

V chladničke, v uzavretej dóze. Niekto ich každý deň kropí vodou. Mne najviac vyhovuje nasledujúce skladovanie- Hotové klíčky rozprestriem na čistú suchú utierku a necháme chvíľku obschnúť. Do misky dáme naspodok papierový obrúsok. Naň poukladám klíčky a uzatvorím. Takto ich skladujem v chladničke 4-5 dní. Niekto klíčky aj zamrazuje. Ja som to skúšala, avšak okrem toho, že klíčky tak strácajú nejaké živiny, po rozmrazení sú ako blato. Je treba ich konzumovať hneď po vytiahnutí z mrazničky. Takže radšej ich skonzumovať hneď a mrazničke sa vyhnúť.

 

Ako chutia klíčky

Vybrala som zopár klíčkov, ktoré doma klíčime najčastejšie. Keďže nekupujem veľa klíčkov, aby sme ich stihli všetky naklíčiť pred jej koncom spotreby, najčastejšie konzumujeme tieto nasledovné.

  • rukola – má mierne štiplavú chuť
  • žerucha – jemná chuť, chuti aj deťom
  • ďatelina – jemnej chuti, deti ju majú veľmi radi, ideálna do krémových polievok a rovnako na chlieb
  • reďkovka – pikantnej chuti, výborná do šalátov a na chlebík
  • brokolica- je jemná, výraznejšej vône
  • hrášok – ako mladý hrášok, deti ho milujú
  • alfalfa – jemná, skvelá
  • mungo fazuľa – chrumkavá mladá fazuľka, deti si ju radi chrumkaju

 

Vaše otázky a moje odpovede

  • Jedia sa prosím komplet? Aj so zbytkom semienka? Tuto máte na mysli ja ten obal, z ktorého semienka „vylezú“

Obal, v ktorom sa klíčky nachádzajú sa môže bezpečne zjesť tiež. Nemá žiadnu špeciálnu výživovú hodnotu, je neutrálnej chuti, ale je to čistá vláknina  a tá je výborná na trávenie a ako prevencia rakoviny hrubého čreva.

 

  • Koľko semienok použiješ na jedno klíčenie?

Na jedno klíčenie na bežnú veľkosť sitka alebo do pohára používam cca 1 PL semienok.

 

  • Kde kúpim čisto iba sitko?

Značka Wofberry má čisto iba sitko. Ja si pod sitko dávam obyčajný hlboký tanier.

 

  • Akú misku na klíčenie namiesto pohára používaš?

Mám trojposchodovú misku na klíčenie. Super naklíčovanie pomôcky má aj Sonnentor, Tchibo, Sprout me.

 

  • Kde je pre klíčky najvhodnejšie miesto, keď mám malú kuchyňu?

Všetky parapety v dome, kde nesvieti priame slnko, napríklad.

 

  • Sú na klíčenie potrebné špeciálne semienka?

Áno, určite. Mali by to byť semienka na klíčenie v BIO kvalite. A nie všetky semienka sa môžu klíčiť. Niektoré môžu byť jedovaté. Takže istotu máme ak si zakúpime semienka, ktoré sú určené na klíčenie a sú v BIO kvalite. Opakovanie je matka múdrosti. 🙂

 

  • Od akého veku sú vhodné pre deti?

Od troch rokov najideálnejšie.

 

  • Sú aj pre tehotné?

Na vlastné riziko. Áno, pri dodržaní zásad hygieny a BIO klíčkov je konzumácia klíčkov bezpečná, ale je úplne v poriadku, ak v období tehotenstva klíčky vynecháte. Nie je to potravina bez ktorej stratíte základnú výživu, takže bez ich konzumácie je všetko ok. Napríklad ale senovka je super pre tehotné a budúce, aj jej klíčky. 🙂

 

Ak máš viac otázok ohľadom klíčenia, prosím pod tento článok, do komentára, mi ich napíš. Pomôžeš mi vytvoriť naozaj komplexný článok o klíčení, ktorý môže pomôcť ďalším ľuďom. To je jeho cieľ. Nech sa klíči v každej domácnosti.

V článku som čerpala hlavne z vlastnej skúsenosti, občas som si zapala aj kamoša googla a pár rád mi poskytla  dobrá duša z blogu Sproutme

 

S radosťou zo života, i z toho v kuchyni 🙂 ..

Vaša LaPetite Mary

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *