vegetariánske/vegánske

Falafel s hráškovým pyré

Falafel je tradičné arabské jedlo. Vraj ho začali pripravovať v pôste ako náhradu mäsových pokrmov. Sú to jednoduché opražené cícerové guľky, ktoré sa podávajú so šalátom a v arabskom chlebe pita. Falafel je presne to jedlo, ktoré sme si zamilovali postupne, až na tretí či štvrtý krát. Dnes hrdo patrí toto jedlo medzi naše obľúbené. Tento recept je z mojej kuchárky Medzi jedlom a láskou, ktorá vyšla v októbri minulého roka a kúpiť si ju môžete na mojom eshope.

Falafel sme robili už veľakrát a vždy ho podávame s niečím, čo máme práve doma. V lete je to hlavne šalát, humus a tortily. V zime falafel často podávame tiež s humusom alebo práve hráškovou kašou. Je ľahká, svieža a tak jednoduchá na prípravu. K tomu fermentovaná zelenina, klíčky, kúsok tortily alebo hrianky, dobrý dresing. Hocičo. Falafel je veľmi neutrálne jedlo a hodí sa k nemu všeličo. Určite sa nebojte vyskúšať. Miško ma k nemu napríklad rád cesnakový dresing z kyslej smotany a kôpru a pečenú zeleninu.

Falafel je veľmi nenáročný recept na suroviny a rovnako veľmi jednoduchý na prípravu. Hotový vydrží v chladničke 4 dni a vziať si ho môžete hocikam zo sebou.

Mám pre Vás aj zopár rád, ako pripraviť ten najchutnejší falafel. Pretože nie je falafel ako falafel. Tým, že cícer je celkom neutrálna strukovina a tým, že do falafelu ide surový, iba namočený, môže niekedy chutiť tak nudno a sucho. Čo je teda dôležité pri príprave falafelu?

  1. Za mňa je to určite správna konzistencia. Zmes na falafel by nemala mať nátierkovú konzistenciu. Ak celú zmes s cícerom a ostatnými ingredienciami rozmixujete na hladkú hmotu, budú sa vám síce guľky ľahko formovať, ale nebudú príliš chrumkavé. Z vlastnej skúsenosti určite odporúčam, aby zmes mala v sebe aj malé kúsky cíceru. Potom bude správne chrumkavý.
  2. Koreniny. Alfa a omega falafelu. Vďaka nim chutí falafel tak úžasne. Koriander. Veľa koriandru. Raz som ho dala málo. Lutovala som. A veľa petržlenovej vňate. K tomu kmín a červená paprika. Spokojne v tieto jarné dni pridajte aj nasekaný medvedí cesnak. Vďaka koreninám sa do falafelu zamilujete.
  3. Dobre rozpálený olej. Aby bol falafel chrumkavý, je dôležité, aby bol dobre rozpálený. Tiež je dobré mať oleja v panvici toľko, aby bolo pokryté celé dno a ešte o niečo viac.

Počet porcií: 5 Čas prípravy: 30 minút

Ingrediencie

Falafel

  • 220 g cíceru
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1- 2 PL múky
  • 2 PL vody
  • 2-3 PL petržlenovej vňate
  • 1 PL pomletých ľanových semiačok (môžete vynechať)
  • 2 ČL mletej rasce
  • 2 ČL rozdrveného koriandru
  • 1 ČL mletej červenej papriky
  • čierne korenie
  • 1 ČL soli

Hráškové pyré

  • 750 g hrášok
  • soľ
  • 1 PL prepustené maslo
  • hrsť bazalky

Postup

  1. Cícer deň vopred namočíme do vody.
  2. Na druhý deň cícer zlejeme a poriadne prepláchneme. Do mixéra vložíme prepláchnutý cícer a všetky ostatné ingrediencie. Mixujeme, tak aby sme cícer síce rozmixovali, ale je dobré, ak ostanú v zmesi malé kúsky cíceru. Ak je treba, do zmesi pridáme trošku múky alebo vody. Hmotu preložíme do misky a dáme do chladničky na hodinu až dve odpočinúť.
  3. Z hmoty formujeme guľky.
  4. Na poriadne rozpálenú panvicu nalejeme olivový olej. Oleja musí byť viac. Toľko, aby guľky boli kúsok v ňom ponorené.
  5. Opekáme sprudka zo všetkých strán dozlatista.
  6. Hráškové pyré si pripravíme tak, že v osolenej vode uvaríme hrášok.
  7. Potom 3/4 vody vylejeme a zbytok dáme bokom do misky.
  8. Do mixéra vložíme hrášok, hrsť čerstvej bazalky, prepustené maslo a trošku vody, ktorú sme si odložili bokom. Všetko spolu rozmixujeme na hladkú kašu. Ak je treba, dolejem ešte trošku vody do požadovanej konzistencie.
  9. Ak mixujete hráškovú kašu ponorným mixérom a chcete ju úplne hladkú, môžete ju prepasírovať cez sitko.
  10. Falafel podávame s hráškovým pyré.

2 komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *