základné

Domáce granko

Granko. Kto by ho nepoznal a snáď neexistuje dieťa, ktoré by ho nemalo rado. U nás je to rovnako. Občas deti majú čisté mlieko a učím ich na jeho prirodzenú chuť, ale občas majú chuť aj na „granko“. Hlavne v nedeľu či vo sviatok. Vtedy si ho s iskierkou v očiach vychutnávajú.  Áno, u nás doma nejdeme cestou zákazov. Občas treba niečo zakázať a mať hranice, to je jasné, ale vždy sa snažíme nachádzať rozumné kompromisy. Nie kompromisy, ktoré sú koniec koncov rovnako škodlivé, ako nezdravé potraviny, ale kompromisy, ktoré prinesú benefity. Vedela som, že granko si občas naše deti vypýtajú a rovnako si ho občas vypýtajú na krupičnú kašu, ktorú im pripravuje môj Miško. A tak bola moja úloha jasná- čo za alternatívu nájsť naším deťom, aby si mohli občas vychutnať chuť „granka“ a zároveň neškodiť ich zdraviu, ale naopak, vedieť ho podporiť? Keď som si prečítala zloženie granka z obchodu, bola som zdesená, že platím kvázi iba za rafinovaný biely cukor a pár pridaných látok k tomu. Dokonalý marketingový ťah na našich deťoch. A my im to žerieme a ešte si za to poriadne zaplatíme. Bol mi smutno z toho, že klasické granko ponúka naším deťom iba biely cukor, trošku kakaa a rôzne umelé pridané látky. To naozaj chceme, aby naše deti pili mlieko s cukrom? Ja určite nie. Práve preto som sa už dávnejšie rozhodla pripraviť naše domáce granko a sama som neverila, že je tak jednoduché! Stačí vám 5 minút Vášho času, kvalitné suroviny, jeden mixér a domáce granko, ktoré si budú vašu deti s radosťou vychutnávať.

Rada by som poznamenala pár postrehov.

  • Ak sú vaše deti zvyknuté na sladké granko a všeobecne na sladkú chuť, začnite prípravou granka tak , že na 100 g kakaa, pridajte, cca 50-60 g cukru. Na každé dieťa funguje niečo iné, takže treba vyskúšať rôzne pomery. Naše deti sú zvyknuté na menej sladké chute a tak nám stačí 20-40 g cukru na 100 g kakaa a deti majú na raňajky kvalitnú horkú čokoládu. 🙂 Tiež si ale museli trošku zvykať. Takže radšej odporúčam, aby ste si našli ten svoj pomer a pomaličky znižujte  množstvo cukru.
  • Kakao odporúčam kvalitné nepražené, ktoré, ak neprejde vysokou teplotou, má v sebe viac cenných prospešných látok, vitamínov a minerálov.
  • Ja používam cukor panelu, občas kokosový cukor, ale keď náhodou nemám, dám malinké množstvo aj bieleho cukru. Tým, že doma používame zredukované množstvo cukru a nie často, nie je tak veľmi dôležité aký cukor použijete.
  • Na zvýraznenie chuti pridávam aj trošku vanilky a škorice. Môžete ich ale vynechať.

 

Čas prípravy: 5 minút

Ingrediencie

  • 100 g kakaa z nepražených kakaových bôbov
  • 40 g cukru (kokosový, panela, obyčajný biely, nerafinovaný trstinový… )
  • trošku vanilky
  • trošku škorice

Postup

  1. Všetky ingrediencie úplne jednoducho vložíme do mixéra a mixujeme pár sekúnd. Preložíme do dobre uzatvárateľného pohára a skladujeme v špajzi.

 

 

4 komentáre

  • Katarina

    Fantasticky napad, dcera kakao (granko) este nepila lebo vzdy som sa obavala toho mnozstva cukru v nom. Ale toto vyskusam. Dakujem 😘😘😘

    • lapetitemary

      U nás je to tiež vzácna výnimka 🙂 Super na tomto recepte je, že vy sami si zvolíte, koľko a akého cukru do granka poputuje. Naše deti tak majú často horkú čokoládu takmer bey cukru 🙂 Krásny deň Vám prajem 🙂 M.

  • Soňa

    Výborný nápad, u nás je kakauko tradíciou na nedeľné rana alebo na rána po ťažkej noci, keď boli zlé sny alebo podobne. Ináč zväčša syn miluje čisté mlieko alebo ak mal ťažký deň na lepší spánok mliečko s medom :). Tuto alternatívu granka veľmi rada vyskúšam a hneď dnes si ju zarobím som zvedavá čo na to syn ❤️

    • lapetitemary

      To je krásna tradicia 🙂 Som presvedčená, že výnimočné situácie (či už krásne alebo náročne) si „zaslúžia“ výnimočné .. Tiež deti pijú čisté mlieko, ale výnimočne je to pre nich veľké potešenie. Nech chutí synčekovi! ?´:) Prajem všetko dobré! M.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *