kávička s ...

… Coolinári

Coolinári

… s perfektne zladenými blogerskými dušami, dlhoročnými partnermi a teraz už aj manželmi .. Miškou a Kamilom .. o ich blogu Coolinári .. o ich dokonalom dopĺňaní sa v kuchyni .. a dočítate sa aj ktorá krajina je ich srdcovkou a aké sú ich najobľúbenejšie jedlá ..

 

 

     1.Ahojte Miška a Kamil! Váš blog Coolinári patrí medzi moje obľúbené. Vaše recepty sú také fajné domácke, slovenské, no napriek tomu, veľmi zaujímavé, o niečo vynovené. Sála z Vás taká domácka pohodička. Čo bolo tým spúšťadlom, že dvaja ľudia sa rozhodli spoločne si založiť foodblog? Koho to bol nápad, keďže ste dvaja?   

KAMIL: Nápad to bol môj. Varenie odjakživa patrilo k mojim koníčkom. Je to celkom prirodzená súčasť života každého z nás, lebo jesť musí každý. V dnešnej uponáhľanej dobe som sa však so svojim okolím častokrát stretával s názormi, že je to otrava, zaberá to čas a je to zložité. Cez blog som chcel svojim kamáratom ukázať, že to nie je pravda a že s kúskom odvahy sa dá navariť dobre aj jednoducho. Preto je mottom nášho blogu – Jednoducho. Chutne. Keď Miška videla, ako má blogovanie chytilo, pridala sa aj ona, pravda z iného konca. A začala často a dobre piecť. A tak to máme aj podelené, ja varím a miška pečie. Blog sa stal našim spoločným koníčkom, ktorému venujeme veľa voľného času a veľmi nás to baví. V partnerstve je veľmi dôležité mať niečo, čo vás spája a napĺňa.

     2.Dnes ste už aj manželia ( k čomu Vám veľmi gratulujem:) ).  V čom vidíte výhody tímového varenia, pečenia a blogovania?

Ďakujeme veľmi pekne! Všetko ide ľahšie, keď na to človek nie je sám a platí to aj v kuchyni. Vieme si zadeliť robotu a navzájom si pomôcť. A neplatí to len pri samotnom varení alebo pečení, ale aj pri príprave receptov, fotení, publikovaní článkov, hľadaní inšpirácii atď. Je to fajn.

     3.Od kedy funguje Váš blog a čo Vás najviac na tom baví?

Na jar budúceho roka to budú tri roky. Ako sme už spomenuli je to náš koníček, takže nás na tom baví všetko, ale najviac spätná väzba od našich čitateľov. Fotka, správa, email, osobné stretnutie, pochvala, ale aj konštruktívna kritika, to je to, čo nás baví a neustále posúva vpred.

     4.V blogerských kruhoch ste už pekne známi, ale aj tak, povedzte nám niečo viac o sebe …

Medzi blogermi na Slovensku, resp. v Čechách sme si už našli pár priateľov, čo je veľmi príjemné. Ale či sme známi? To naozaj nevieme posúdiť. Sme čerství manželia, ktorí však spolu fungujú už 15 rokov, za ten čas sme sa dôkladne spoznali a vychytali hádam všetky muchy spoločného vzťahu. Žijeme v Levoči v poriadne starom dome v centre a máme psíka – najdúcha, ktorý nám robí radosť a občas poriadne žerie nervy. Obaja máme full time job, takže čas strávený blogovaním je v našom prípade občas dosť obmedzený. Miška je etnografka, ktorá pracuje v múzeu, ja som zase marketér. Spoločným koníčkom nie je len blog, spoločne zdieľame aj lásku ku Grécku, kde sme už strávili poriadne veľa času a precestovali ho krížom-krážom. Rovnako máme radi aj Austráliu, dobré knihy, filmy a seriály a najradšej trávime čas v okruhu rodiny a priateľov pri dobrej grilovačke, pri dobrom víne, alebo pive. Obaja milujeme leto a jeseň, či zimu sa snažíme prežiť. 🙂

     5.Sledujete aj iných foodblogerov? Máte medzi nimi svojich obľúbencov?

Máme dosť obľúbených blogov, hlavne čo sa týka zahraničia, nezabúdame však ani na tie slovenské a české. Vedeli by sme ich vymenovať mnoho, ale len tak z hlavy, Stvory z kuchyne, The Story of a Cake, Dare to Cook, Kitchen and the City, Kublanka, Maceklab a veľa veľa veľa veľa ďalších.. Určite sme ich mnoho zabudli spomenúť, ale hádam nám odpustia.

     6.Ako máte podelené úlohy v kuchyni? Kto viac varí, či pečie a kto zase fotí a všetko spisuje na blog?

Varenie je mojou parketou, všetko sladké má zase na starosti Miška. Fotím ja, na blog to hádžem tiež ja a rovnako sa starám o sociálne siete, ale recepty a texty k nim si píše každý sám. Dramaturgiu blogu tvoríme spoločne, recepty konzultujeme, ale kto sa prečo rozhodne vytvoriť je výsadou každého z nás.

     7.Ako som už spomínala vyššie, veľa vašich receptov je slovenských a domáckych oživených Vaším tajomstvom :). Kde chodíte na inšpirácie na tieto slovenské skvosty? Máte knihy po babičkách či prababičkách?

Toto je strašne jednoduché.. Stačí si spomenúť na detstvo, na jedlá našich starých rodičov, na jedlá, ktoré nám pripravovali naši rodičia a ide to sáme. Občas si niečo prispôsobíme, či zmodernizujeme, inokedy zase recept preberieme tak, ako nás to doma naučili. Tradičné jedlá sú určite naše najobľúbenejšie, ale určite neopovrhneme ani modernou kuchyňou, alebo klasikou z iných končín sveta. Grécko, či celé stredomorie je nám kulinársky tiež rovnako blízke

     8.Aké sú Vaše 3 ingrediencie, bez ktorých by bola Vaša kuchyňa úplne nepoužiteľná ?

Chilli, bylinky a olivový olej v mojom prípade a čokoláda, mascarpone a vajcia v prípade Mišky. Dáva to logiku. 🙂

     9.Vaše fotky sú veľmi jemné, jednoduché, no poriadne plné života a pohybu v kuchyni. Čo je pre Vás dôležité pri fotení jedla? Máte nejaké svoje triky?

   Ďakujeme pekne. Vždy ideme podľa nálady, podľa svetla a podľa receptu.. Občas sa fotky podaria viac a občas menej, ale tak to chodí. Snažíme sa byť na seba prísni, ale sami uznávame, že nie sme žiadni profesionáli a ešte veľa veľa veľa sa musíme učiť. Trochu nám to fotenie sťažuje fakt, že všetky naše jedlá takmer ihneď konzumujeme.. Pri fotení napríklad takých cestovín príliš veľa času nemáte, ak ich chcete jesť teplé a čerstvé.. O čosi ľahšie sa nám fotia sladké jedlá, tam je toho času viac.

     10.Stane sa Vám občas v kuchyni aj nejaká katastrofa či veselý zážitok? Ak máte, kľudne sa sním podeľte.

Samozrejme, ale to predsa k vareniu patrí. Občas niečo prihorí, občas sa niečo nepodarí, občas na niečo zabudnete. Kuchyňu sme však zatiaľ nepodpálili a hádam najväčšou tragédiou je, keď nám hotové jedlo padne na zem… to však už štartuje náš psík a výdatne pomáha s upratovaním zvyškov. 🙂

     11.Máte Váš naj spoločný recept, ktorý si radi doma varíte znova a znova? A zase naopak, recept, ktorý jeden miluje a druhý doslova neznáša ?

Pirohy a guláš. K tomu sa vraciame minimálne raz za mesiac. To je pre nás osvedčená klasika, s ktorou vždy obaja budeme spokojní. Ja však nejem veľa sladkého, takže si všetky pekné Miškine torty a koláčiky obdivne pozriem, ale tam to končí. Miška zase nemusí takú huspeninu, ktorú ja milujem. Doma si ju však pripravovať nemusím, vždy sa o to postarajú naši tatkovia. 🙂

     12.Vás blog je parádny, máte skvelé recepty, ktoré ľudia milujú, super fotky a z Vás oboch vyžaruje niečo fajne milé :)! Máte aj nejaké plány do budúcnosti s blogom, varením či pečením? Čo by ste chceli ešte dosiahnuť v oblasti foodblogovania ?

Znova veľmi pekne ďakujeme, asi sa budeme červenať. My si samozrejme uvedomujeme, že je tu ešte veľa priestoru na zlepšovanie. Nemáme konkrétne ciele. Sme radi, že sme si našli spoločného koníčka s obrovskou výhodou – vždy sa dobre najeme. A sme radi, že nás ľudia čítajú, že majú naše recepty úspech a že podľa nich varia. To je pre nás to najpodstatnejšie. Všetko ostatné (po tvrdej drine, usílí a zdokonaľovania sa) príde samé.

 

Ďakujem Miške a Kamilovi za milí rozhovor. Rada som sa o nich dozvedela niečo viac. Sú to naozaj super zladené blogerské duše ( a určite nie len blogersky zladené) a ja im ďakujem, že prinášajú do našich domácností toľko skvelých, tradičným a najfajnovejších receptov.

Prajem im veľa úspechov a veľa pohodového a veselého spoločného varenia a pečenia..

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *