bez múky a bez lepku,  koláčiky/dezerty/muffiny

Clafoutis

Rozhodla som sa Vás potešiť obľúbeným receptom z mojej knihy Medzi jedlom a láskou. Je to recept originálny z Francúzska, kde mi ho prezradila moja francúzska kamarátka. A je úžasný! Robili sme si ho často a veľmi radi. Hodí sa k nemu akékoľvek ovocie, je svieži, jednoduchý a chutí výborne studený, čo je v lete úplne super. Takto si ho môžete pripraviť aj dopredu a potom si ho len vychutnať.

Clafoutis je francúzsky dezert, ktorý si zamilujete. Textúrou je podobný pudingu a kúskom pripomína aj bublaninu. Je to jednoducho výnimočný koláčik, ktorý môžete pripraviť s takmer všetkým sezónnym ovocím. Naši favoriti sú maliny, čerešne, slivky a marhule. A viem, čím Vás ešte poteší tento francúzský koláčik! Rýchlosťou, akou koláčik pripravíte. Je to snáď tá najjednoduchšia príprava. Avšak, musíte sa zmieriť s tým, že rovnakou rýchlosťou zo stola aj zmizne..


Počet porcií: 8 ks          Príprava: 10  minút      Pečenie: 30 minút

Ingrediencie

  • 3 vajíčka
  • 25 g cukru
  • 30 g kokosovej múky (alebo inej múky)
  • 180 g smotany na šľahanie
  • 70 g mlieka
  • 100 g jogurtu
  • citrónová kôra
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • štipka soli 200 g malín

Postup

  1. Rúru zapneme na 170°C.
  2. Vajíčka ručnou metličkou vymiešame. Na prípravu Clafoutis nepoužívame mixér. Ak by sme vajíčka s cukrom príliš vyšľahali, koláč by bol nadýchaný a suchý. A mi z neho chceme koláčik jemný, až pudingovej konzistencie.
  3. K vajíčkam pridáme múku, smotanu na šľahanie, mlieko a jogurt. Poriadne ručnou metličkou zamiešame.
  4. Na záver pridáme citrónovú kôru, vanilkový extrakt a štipku soli. Premiešame.
  5. Formu s pevným dnom (neodporúčam tortovú formu, kde môže cesto pretiecť) vymastíme maslom a vysypeme kokosovou múkou. Na dno formy dáme 1/3 ovocia. Zalejeme vajíčkovou zmesou a na ňu poukladáme zvyšné ovocie. Pečieme 30-35 minút.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *