bez laktózy a kravskej bielkoviny,  polievky

Cícerová krémová polievka s kurkumou a kari

 

Momentálne sa veľmi vytešujem zo snehu. Viem, že mnohí by už privítali jar a teplo, ale všetko ma svoj čas. Vlastne každé ročné obdobie je krásne, jedinečné a dokáže nás veľa naučiť. Ak chceme. Ak len nešomreme na zimu, že je príliš chladno, potom na jar, že je moc upršaná, na leto, že je až príliš teplo a jeseň, že vie byť poriadne pochmúrna. A po roku sa zbadáte, že ľudia okolo Vás stále len frflú na počasie a takmer nikdy nie sú spokojní. A viete čo? Nech je to počasie akokoľvek upršané, hmlisté a chladné, každý deň sa môžeme učiť vďačnosti, že u nás nie sú zemetrasenia, hurikány, extrémné teplá či zimy s ktorých by zomieralo množstvo ľudí. Ešte stále je u nás „bezpečné“ počasie … Viete čo tým chcem povedať. Ja sama sa tiež občas pristihnem ako šomrajúc hromžím čo za hrozné počasie zase je. Ale naša príroda je len jedna, je naša, je vzácna, je úžasná a toľko krásy nám každý deň ponúka .. stačí sa zahľadieť a chcieť tú krásu vidieť…

Túto polievku som prvý krát robila ešte minulú jar a odvtedy sme ju varili celkom často. Nafotila som si ju v septembri, a po 4 mesiacoch som sa dokopala ju nahodiť na blog. Hanba, viem 🙂 Ale to nie je podstatné. Hlavne, že je už tu a vy si ju môžete niekedy pripraviť. V tieto mrazivé dni Vám padne ako uliata!  Smelo do toho!



Ingrediencie

  • 300g sušeného cíceru
  • 3 mrkvy
  • 1 stredný zeler
  • 1 cibula
  • 4 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • voda
  • 3 bobkové listy
  • soľ
  • korenie
  • kari
  • kurkuma
  • 1 PL jablčný ocot
  • 200 ml ryžová smotana (ak nepotrebujete bezlaktózovú verziu, spokojne použite smotanu na varenie)
Postup
  1. Cícer si deň vopred namočíme do vody. Na druhý deň ho uvaríme do mäkka (cca 1 hodina). Vodu z cíceru si odložíme bokom, použijeme ju.
  2. Mrkvu a zeler si ošúpeme a nakrájame na kocky
  3. Cibuľu si ošúpeme a nakrájame ju na menšie kúsky. Na troche olivového oleja si osmahneme cibuľu, pridáme na kocky nakrájanú mrkvu a zeler a chvíľku restujeme a dusíme.
  4. Podlejeme 2 šálkami vody z uvareného cíceru a zbytok dolejem vodou. Spokojne dajte viac vody, neskôr budeme k zelenine pridávať cícer, tak aby tam bolo dosť vody. Osolíme a okoreníme. Pridáme bobkový list. Varíme do skoro mäkka.
  5. Keď je zelenina už takmer úplne mäkká, pridáme cícer, pretlačený cesnak a podlejeme ešte vodou z cíceru (ak nám ostala) alebo pridáme obyčajnú vodu. Varíme cca 10 minút.
  6. Tyčovým mixérom rozmixujeme polievku na hladký krém. Pridáme kurkumu a kari podľa chuti, jablčný ocot a poprípade pridáme soľ a korenie. Premiešame. Pridáme ryžovú smotanu. Necháme prejsť varom. Ak treba, dolejeme ešte trochu vody alebo smotany, aby polievka nebola príliš hustá. Po vychladnutí polievka ešte trochu zhustne.

 

 

 

 

 

 

„Slnečné svetlo je nádherné, dážď osviežuje, vietor posilňuje, sneh rozveseľuje. Žiadne počasia nie je zlé, existujú iba rôzne stavy počasia dobrého.“
 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *