vegetariánske/vegánske

Batátovo-šošovicové ragú s hríbami

Tieto omáčko–vegetariánsko-kadečoidné jedlá u nás doma v bežný týždeň dosť fičia. Manžel a ja obedujeme doma a deti sú v priemere polovicu času tiež doma, takže denne varím pre štyroch ľudí. A ako viete, ono to vie zabrať niekedy dosť času, hlavne ak máte presne nalinajkovaný deň, čo by ste chceli stihnúť a ak deťom nechcete dať len cestoviny s kečupom bez kúska výživy. Mne veľmi pomáha si naplánovať stravu na týždeň dopredu. Nie úplne do detailov, vždy aj improvizujem, niekedy úspešne, inokedy dosť zúfalo 🙂 .. Ale také hrubé načrtnutie toho, čo by som do detí a manžela chcela dostať, spojené s ich návrhmi a predstavami na čo majú chuť, je pre mňa veľmi dôležité. Naozaj nám plánovanie jedálnička veľmi pomáha prežiť zdravší týždeň s vyváženou stravou a spokojnými výrazmi i bruškami. A pritom sa snažím variť jednoducho.. Teraz na jeseň u nás víťazia jedlá z pečenej zeleniny, zeleninové a strukovinové polievky a rôzne takéto „ragú“. Neviem, či to možno nazvať ragú, ale tak odpustite mi, nič výstižnejšie mi nenapadlo. Toto jedlo ste si odhlasovali na Instagrame, že by ste radi mali recept, tak teda pridávam. Opäť a znova, ako ste už u mňa asi aj zvyknutí by som chcela poznamenať, že tieto jedlá si viete a môžete obmieňať podľa vašich chutí a podľa toho, čo máte práve doma v špajze. Ja sa vždy snažím, aby som do jedla prepašovala strukovinu a zeleninu, na ostatnom až tak veľmi nezáleží. A kým mne sa toto jedlo dokonale hodilo s vajíčkom (a tak som ho jedla tri dni po sebe, úplne dobrovoľne a vďačne, tak mi chutilo), Miško by si vedel k nemu predstaviť dobrý kúsok hovädzieho mäsa spraveného medium rare. Len predstaviť, lebo ho nakoniec jedol rovnako ako ja, s vajíčkami 🙂 . Ale vďačne zjedol, veľmi mu chutilo, čo je pre mňa vždy dobrým znakom, že recept je „zverejniteľný“. Ester mala problém s hríbami, Eliška to zjedla celé, hlavne, že tam bolo vajíčko. Deťom som k tomu pripravila ešte trošku natural celozrnnej ryže.. A ja som použila ešte cuketu zo záhradky, ktorú osm mala odloženú v pivnici, namiesto nej môžete ale v tomto zimnom období použiť tekvicu alebo karfiol. Takže smelo do prípravy. Jedlo pripravíte v jednej panvici a za pol hodinku máte obed na stole. A chutí fakt parádne!

Počet porcií: 4    Čas prípravy: 35 minút

Ingrediencie

  • 200 g hnedej šošovice
  • prepustené maslo alebo olivový olej
  • 1 stredný pór alebo jedna cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 väčšie batáty
  • 1 malá cuketa alebo tekvica
  • 250 g  šampiňónov
  • 1 ČL kurkumy
  • 1 ČL červenej papriky
  • soľ
  • voda alebo vývar
  • bazalka, oregáno, majoránka, senovka
  • 4 PL rajčinového pretlaku

 

  • petržlenová vňať
  • trošku citrónovej šťavy
  • vajíčka

 

Postup

  1. Deň vopred namočíme šošovicu a necháme 12-24 hodín vo vode. Na druhý deň ju zlejeme, poriadne prepláchneme a necháme v cedníku.
  2. Pór si nakrájame na kolieska a cesnak na tenké plátky.
  3. Batáty aj cuketu ošúpeme a nakrájame na kocky. Šampiňóny si umyjeme a pokrájame na štvrtinky.
  4. Na panvicu dáme zohriať prepustené maslo alebo olivový olej, pridáme pór a cesnak a restujeme kým nie je pór mäkký.
  5. Kurkumu a červenú papriku pridáme na panvicu, podlejeme 1-2 polievkovými lyžicami vody a necháme koreniny prevoňať.
  6. Pridáme šampiňóny, osolíme ich a chvíľku dusíme. Po chvíľke pridáme nakrájané batáty, scedenú šošovicu, osolíme, zalejeme vodou alebo vývarom a 5 minút dusíme. Teraz pridáme aj na kocky nakrájanú cuketu, rajčinový pretlak a všetky bylinky (bazalka, oregáno, majoránka, senovka). Všetko spolu premiešame a dusíme ďalších 15 minút, kým nie je všetko mäkké. Podľa potreby ešte dolejeme vodou, ale nie príliš. Radšej prilievame vodu postupne a po troške.
  7. Keď je ragú hotové, primiešame k nemu za veľkú hrsť petržlenovej vňate a pár kvapiek citrónu.
  8. Pred podávaním pripravíme volské oko alebo stratené vajíčko, poprípade nejakú obilninu či kúsok mäsa a podávame.

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *